Bezienswaardigheden in Bilbao

Als je een stedentrip naar Bilbao boekt dan is de kans groot dat je meer wilt zien dan je hotelkamer en de vele bars waar ze overheerlijke pintxos serveren. In een stad als Bilbao is gelukkig voldoende te zien en te doen. We verwachten dat dit in de toekomst alleen maar toe zal nemen. Bilbao is duidelijk een stad die zich in razend tempo aan het ontwikkelen is, waardoor we denken dat er nog wel wat leuke dingen in het vat zitten.

Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van de bezienswaardigheden die je in Bilbao kunt bezoeken en leuke dingen die je in de stad kunt doen.

Regel je tickets en tours in Bilbao

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bilbao bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bilbao.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bilbao
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Bilbao via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Bilbao via GetYourGuide

Zubizuri

Direct aan de Nervión rivier en op loopafstand van het wereldberoemde Guggenheim Museum kun je de prachtige Zubizuri brug van Bilbao bewonderen. Deze voetgangersbrug werd aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw aangelegd. Het ontwerp van de ‘Puente del Campo Calatrava’, zoals de brug ook wel wordt genoemd, is toe te schrijven aan de Spaanse architect Santiago Calatrava. Hoewel het ontwerp oogstrelend is, is het ook een hoofdpijn dossier geweest. De regen die met enige regelmaat uit de hemel valt zorgde op de brug voor vele valpartijen. Het metaal en glas wat in de vloer en de rest van de brug is verwerkt werd namelijk spiegelglad. Op meerdere manieren is getracht om dit te verhelpen. Uiteindelijk ligt er nu een antislip mat over de gehele lengte van de Zubizuri brug.

De prachtige Zubizuri brug

Pintxos eten

De Baskische cultuur gaat hand in hand met goed en lekker eten. Nergens ter wereld is er zo’n hoge concentratie van Michelinsterren restaurants als hier in het noorden van Spanje. Met name de steden San Sebastian en Bilbao springen er echt uit. Maar chique uit eten gaan is zeker geen must. De vele barretjes in de stad Bilbao hebben namelijk een zeer uitgebreid aanbod van heerlijke pintxos die op de bar worden uitgestald. Veelal worden de smaakvolle en kleurrijke tapas gepresenteerd op een stukje stokbrood. Het is vaak gebruikelijk om de barman aan te wijzen welke pintxos je graag wilt. Maar er zijn ook plaatsen waar je ze zelf op een bordje mag leggen. Meestal worden er twee pintxos per persoon besteld. De barman zorgt er voor dat de pintxos die warm gegeten dienen te worden, worden opgewarmd. Na het afrekenen kun je al staande of indien mogelijk zittend aan de bar of een tafeltje genieten van je pintxos en een lekker drankje. In de minder toeristische bars is het ook gebruikelijk om aan het eind van je bezoek af te rekenen. De barman houdt scherp in de gaten wie wat heeft genuttigd en verteld je wat je af moet rekenen. Daarna ga je verder en heb je de mogelijkheid om op een andere plaats andere pintxos en/of drankjes te nuttigen. Voor de meeste bezoekers is het vaak niet meer nodig om later op de avond nog een restaurant op te zoeken. De locale bevolking doet het in ieder geval al jaren zo. Ze houden dan ook van veel gezelligheid én lekker eten.

Een heerlijke pintxo

San Mamés stadion

Dat de Baskische bevolking een trots volk is, wordt al snel duidelijk zodra je met hen in gesprek raakt over de lokale voetbalclub Athletic Bilbao. Deze bekende voetbalclub traint dagelijks in het San Mamés stadion wat in het westen van de stad ligt. Het moderne stadion opende in 2013 de deuren met een wedstrijd tussen Athletic Club en Celta Vigo. De eindstand was 3-2 waarna het feest kon beginnen. Voetballiefhebbers kunnen in het San Mamés stadion het Athletic Club Museum bezoeken, waar tevens een regelmatig wisselende expositie is opgesteld. Maar het allerleukste is natuurlijk het bezoeken van een wedstrijd.

Het San Mamés stadion in Bilbao

Casco Viejo

Het oudste deel van Bilbao staat bekend als Casco Viejo, wat oud dorp betekent. De Baskische benaming is Zazpikaleak. Casco Viejo wordt ook vaak omschreven als ‘Siete Calles’, de zeven straten. Dit deel van Bilbao wordt gekenmerkt met middeleeuwse bouwwerken, musea als het Museo Vasco en Museo de Pasos de Semana Santa, Teatro Arriaga, historische kerken zoals Iglesia Santos Juanes, San Nicolás de Bari en natuurlijk de kathedraal Santiago de Bilbao. Deze in gotische stijl opgetrokken kathedraal is tevens het middelpunt van Casco Viejo waar leuke terrassen en winkeltjes gelegen zijn. Een andere bezienswaardigheid in Casco Viejo is de markthal Mercado de la Ribera. Deze moderne markthal ligt aan de rand van Casco Viejo maar is heel herkenbaar aan de prachtige art-deco gevel met fraaie glas-in-lood vensters. Dit oude deel van de stad Bilbao is bijzonder sfeervol te noemen.

Meer info over Casco Viejo

De oude binnenstad van Bilbao

Iglesia-Catedral de Santiago

De gotische kathedraal van Bilbao is gelegen in de oude wijk Casco Viejo. Al in de veertiende eeuw werd de Bilboko Done Jakue katedrala, zoals de kerk volmondig in het Baskisch wordt genoemd, gebouwd. De kerk is gewijd aan St. James, de patroonheilige van de stad. De gevel en de toren zijn van een later tijdstip. Pas halverwege de twintigste eeuw werd de kerk verheven tot kathedraal. Het interieur van de Iglesia Catedral de Santiago is vrij modern. Het werd aan het begin van de deze eeuw aangepast. Behalve de zesentwintig altaren zijn er ook bijzondere details aan de buitenzijde te ontdekken. Met name de Puerta del Angel ingang aan de noordzijde met de karakteristieke deuren en daarboven de Baskische kruis ‘lauburu’ symbolen, zijn erg fraai te noemen. Onder de vele pelgrims wordt deze ingang ook wel de ‘Pelgrim Gate’ genoemd. Vanuit de kerk is er tevens een toegang tot het klooster.

Iglesia-Catedral de Santiago

Plaza Nueva

In Bilboa staat Plaza Nueva ook wel bekend als Plaza Barria. Bij het betreden van dit prachtige plein zal voor sommige bezoekers direct herkenning worden ervaren met pleinen als Plaza Mayor in Madrid of Plaça de Reial in Barcelona. De kleine balkons zijn onderdeel van het pand waarin voorheen de regering van Biskaje was gevestigd. Het huidige Plaza Nuevo is erg geliefd bij de toeristen en de lokale bevolking om de sfeer en de verschillende festivals en concerten die er regelmatig plaatsvinden. Maar bovenal is Plaza Nueva vooral een ontmoetingsplaats waar jong en oud graag samenkomt om te genieten van een drankje, het lekkere eten in de veelal aanwezige restaurants of gewoon van elkaar. Onder de neoklassieke arcades zijn veel toeristische winkeltjes gevestigd en een aantal bars en restaurants met gezellige terrassen.

Plaza Nueva behoort tot de meest sfeervolle pleinen van Bilbao.

Mercado de la Ribera

Over het huidige en modernere Mercado de la Ribera aan de rechteroever van de Nervion rivier, is niet iedereen in Bilbao heel positief. Volgens de inwoners is met het huidige uiterlijk van de markthal de ziel verloren geraakt. Daar waar eens honderden kramen werden opgesteld om hun goederen aan de man te brengen, rest sinds 1990 nog maar een “kleine” selectie van zo’n zestig tot honderd ondernemers. Desalniettemin heeft de Mercado de la Ribera ontzettend veel bezoekers. De architectuur van het gebouw valt behoorlijk op in de oude wijk. De voornamelijk verse producten vinden tevens gretig aftrek bij de alom gerespecteerde restaurants van de stad en natuurlijk de toeristen. Want zeg nu zelf, er is toch niets leukers dan dé markthal van een Spaanse stad te bezoeken om al het lekkers uit de regio te kunnen proeven? De markthal van Bilbao is gelegen aan Calle de la Ribera.
Semana Grande Bilbao

In Bilbao houden ze wel van een feestje. Het hele jaar door zijn er verschillende feesten en festivals in Bilbao waar je ook als bezoeker van mee kunt genieten. Een groots feest waar door het tijdstip (tweede helft augustus) ook redelijk wat toeristen getuige van zijn is de Semana Grande. Dit is een feestweek van maar liefst 9 dagen die volgt op de Maria Hemelvaart op 15 augustus. Je kunt verschillende festiviteiten aanschouwen waaronder muziek, theater en folklore een grote rol spelen. Spectaculair is ’toros del fuego’ dat plaatsvindt in de nachtelijke uren. Stieren met brandende fakkels rennen dan door de straten van Bilbao. In grote feesttenten draait het om muziek, drank en lekker eten. Er worden diverse spelen georganiseerd zoals een boomstam die ingesmeerd wordt met vet waarop er zich een vlag bevindt die je te pakken moet zien te krijgen. Faal je hierin dan val je in de rivier. Mocht je tijdens Semana Grande de stad bezoeken dan moet je er rekening mee houden dat het vrijwel onmogelijk is om de festiviteiten te ontlopen.

Ayuntamiento de Bilbao

Het statige stadhuis ‘Casa Consistorial’ van de Baskische stad Bilbao ligt aan de Plaza Ernesto Erkoreka. Vanaf het bordes heb je uitzicht op de Nervión rivier, de prachtige ophaalbrug Udaletxeko Zubia (ook wel Puente del Ayuntamiento genoemd) en de moderne wijk Abando. Ayuntamiento de Bilbao werd in 1892 ingehuldigd. Evenals Teatro Arriaga werd ook hier gebruik gemaakt van het talent van Joaquín de Rucoba. Naast de klok in de voorgevel wapperen de vlaggen van Spanje en Europa. Op kleine afstand staat echter een metershoge vlaggenmast waaraan een uitermate grote vlag van Bilbao met de wind meedanst. Een synoniem voor het trotse volk van de stad. Tegenover het stadhuis van Bilbao tref je een stalen monument van de Baskische beeldhouwer Enbil Jorge Oteiza ‘Variante ovoide de la descocupación de la esfera’. Het werd ontworpen om de zorgen over werkeloosheid te belichamen.

Stadhuis in Bilbao

Parroquia de San Nicolás de Bari

Voordat je de oude wijk Casco Viejo vanuit het noorden betreedt, passeer je een klein doch sfeervol park, El Arenal. Direct grenzend aan dit park ligt de kerk Parroquia de San Nicolás de Bari. Deze Nicolaaskerk van Bilbao werd omstreeks 1756 in barokke stijl opgetrokken. Destijds kwamen de vissers hier bidden alvorens ze op zee vertrokken. Wanneer je schema het enigszins toelaat, is het een aanbeveling waard om deze kerk eens van binnen te bewonderen. De rococo altaarstukken laten zich het best omschrijven als sensationeel. En ook de sculpturen van de hand van Juan de Mena zijn meesterlijk.

Parque de Doña Casilda Iturrizar

Het groene hart van Bilbao is gelegen nabij het immens populaire Guggenheim Museum. Vanaf het terras van dit museum heb je een mooi overzicht over dit groene deel van de stad. Parque de Doña Casilda Iturrizar bij uitstek zeer geschikt voor een heerlijke wandeling. Het park in de wijk Indauchu werd ontworpen in een romantische Engelse stijl door de architect Ricardo Bastida. Het park werd vervolgens vernoemd naar de weduwe van zakenman Thomas Jose Joaquin de Epalza en Zubaran, Casilda Margarita Iturrizar en Urquijo. Deze vrouw heeft zich veelal ingezet voor de armste van de stad. In het Parque de Doña Casilda Iturrizar staat daarom ook een monument met haar beeltenis. Het park wordt afgewisseld met waterpartijen, fonteinen, een pergola en het museum Museo de Bellas Artes.

Parque Del Funicular

Middels een kabelbaan kun je een leuk uitstapje maken naar Parque Del Funicular. De kabelbaan is eigenlijk een soort tramwagon die elke vijftien minuten middels een kabel naar boven en naar beneden gaat. Het vertrekpunt van de Artxanda Funicular bevindt zich aan de Plaza Funikularreko, wat ten noorden van de witte Zubizuri brug is gelegen. In minder dan vijf minuten kom je boven aan de Artxanda berg waar je een wandeling kunt maken in Parque Del Funicular. Bovendien word je hier getrakteerd op een bijzonder fraai uitzicht over de stad Bilbao en de zee. Het hart van het park wordt gedomineerd door een bescheiden fontein met daaromheen de vier hoofdstreken noord, oost, zuid en west. Verder bevinden zich op de Artxanda berg een restaurant en een sportcomplex.

De kabeltram naar boven
Uitzicht vanaf de berg