Guggenheim Museum Bilbao

Voor liefhebbers van moderne kunst en architectuur is het Museo Guggenheim Bilbao een absolute aanrader. Dit museum staat sinds 1997 in de stad Bilbao te pronken aan de rivier Nervión. Daar is een bouwperiode van maar liefst vier jaar aan vooraf gegaan en een investering van ongeveer $ 100 miljoen die de Baskische overheid voor zijn rekening heeft genomen. Het Guggenheim museum in Bilbao ontvangt ruim 1 miljoen bezoekers per jaar en is daarmee veruit de belangrijkste bezienswaardigheid van Bilbao en Baskenland.




Hoe het Guggenheim in Bilbao terecht gekomen is

Bilbao wordt gezien als een opvallende keuze voor het op dat moment derde museum onder de vlag van de Solomon R. Guggenheim Foundation. Deze non-profitorganisatie had al een Guggenheim Museum in New York City en de Peggy Guggenheim Collection in Venetië. Op het moment dat de Solomon R. Guggenheim Foundation in 1990 aangaf op zoek te zijn naar een nieuwe locatie voor een derde vestiging kwam er in februari het aanbod van de Baskische overheid om het Guggenheim in de havenstad Bilbao te vestigen. Op dat moment was men in Bilbao al bezig met stadsvernieuwingsplannen. Een prachtig museum zoals het Guggenheim zou een mooie toevoeging zijn op de ambitieuze plannen van Bilbao om de stad weer helemaal aantrekkelijk te maken voor de inwoners en voor toeristen.

Het hoge kostenplaatje dat aan de komst van een dergelijk prestigieus museum hing schrok de Basken niet af. Sterker nog, men besefte donders goed dat deze investering het imago van Bilbao in één klap zou veranderen. De sterk verbeterde infrastructuur die er zou komen, de komst van een prachtige nieuwe concertzaal of het opschonen van de rivier zouden samen nooit kunnen bewerkstelligen wat het Guggenheim Museum wel kan: wereldnieuws worden en daardoor een nieuwe stroom van toeristen aantrekken.

Maman, de spin bij het Guggenheim

Frank Gehry

Voor het ontwerp is de Amerikaanse architect Frank Owen Gehry verantwoordelijk. Hij heeft ervoor gezorgd dat er een gebouw weggezet is dat spraakmakend, innoverend en wat ons betreft betoverend mooi is. De gekozen stijl en materialen zorgden ervoor dat er een gebouw ontstond dat met geen enkel op dat moment bestaand gebouw te vergelijken viel. In een later stadium heeft Gehry elders in Baskenland een hotel ontworpen dat absoluut overeenkomsten vertoond met het in Bilbao gevestigde Guggenheim museum: Hotel Marque’s de Riscal in het dorpje Elciego. De architectonische stijl die gebruikt is wordt deconstructivisme genoemd. Deze stijl valt onder het modernisme.

Het ontwerp van Gehry werd in 2005 gezien als het belangrijkste stuk architectuur sinds 1980. Het Amerikaanse magazine Vanity Fair had op dat moment aan 52 experts gevraagd wat zij als het meest belangrijke architectonische werk van de laatste vijftien jaar zagen. Het Guggenheim Bilbao kwam als winnaar uit de bus. Ook nu, jaren na de bouw van het museum, verwonderen nog steeds dagelijks een groot aantal mensen zich over het complexe ontwerp wat Gehry voor dit museum bedacht heeft. Ieder moment van de dag heeft daarbij zijn charme. Dat komt door de combinatie van vormen en het gebruik van titanium. De toepassing van titanium was baanbrekend. De manier waarop (zon)licht en materiaal samenwerken leidt tot een prachtig resultaat. Wij kunnen niet kiezen wat we mooier vinden: het moment waarop het zonlicht van opzij valt en voor vrij grote contrasten zorgt of het moment na zonsondergang wanneer de lucht nog niet helemaal donker is (het blauwe uurtje).

Hoogstaand stukje architectuur

Gratis kunst bewonderen

Een deel van de kunst is gratis te bewonderen. Je kunt immers rondom het gebouw lopen. Het gebouw zelf is misschien wel het allermooiste kunstwerk. Op het terrein rond het gebouw staan echter ook een aantal opvallende kunstwerken. Voor de hoofdentree van het museum staat ‘Puppy’ van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Deze 12 meter hoge pup is bekleed met ongeveer 70.000 bloemen. Daardoor wordt de West Highland white terriër pup ook wel ‘Flower Puppy’ genoemd. Het enorme kunstwerk stamt uit 1992 en is in 1997 door het Guggenheim Museum gekocht. Erg mooi is ook de metalen reuzenspin die aan de Nervión-zijde van het museum staat. Deze spin, Maman genoemd, is een geliefde plek voor mensen om foto’s te nemen. Maman is gemaakt door de Frans-Amerikaanse kunstenares Louise Bourgeois. Onze persoonlijke favoriet is ‘Tall Tree & The Eye’. Dit kunstwerk bestaat uit 73 metalen bollen die om een drietal assen aangebracht zijn. De reflecties op het metaal maken dit kunstwerk van Anish Kapoor tot een pareltje.

'Puppy' van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons

Uniek materiaal

Tot de bouw van het Guggenheim Bilbao Museum was de toepassing van titanium een zeldzaamheid binnen de bouw. Deze metaalsoort wordt vooral toegepast binnen de vliegtuigbouw, het bouwen van raketten en voor het maken van sieraden. Het is een sterk anti-allergeen materiaal dat een hoge mate van corrosiebestendigheid kent. Gehry heeft een groot deel van het Guggenheim bedekt met titanium waardoor het bouwwerk behalve een bijzondere vorm ook een prachtige uitstraling heeft gekregen als gevolg van de schittering van het titanium.

Het Guggenheim bezoeken

Het Guggenheim Bilbao is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 uur tot 20:00 uur. Op veel maandagen is het museum gesloten, op enkele uitzonderingen na. Deze zijn terug te vinden op hun website. Op 25 december (Kerstmis) en 1 januari (Nieuwjaarsdag) is het museum gesloten. Op 24 december (Kerstavond) sluit het Guggenheim eerder. Normaal gesproken gaan de deuren dan om 17:00 uur dicht. Check voor de zekerheid even hun website.

Je kunt de kaarten voor het Guggenheim Bilbao vooraf via internet reserveren. Hiermee ontloop je eventuele wachtrijen en kun je direct naar binnen.

RESERVEER HIER KAARTEN VOOR HET GUGGENHEIM BILBAO

Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen. Voor senioren en jongeren van 12 tot 26 jaar geldt er een kortingstarief. De kassa’s sluiten een half uur voordat het museum dicht gaat. Trek voor een bezoek aan het museum ongeveer twee tot drie uur uit. Dat is reëel.