Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Bilbao op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Bilbao of Baskenland kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Alarmnummer
Het algemene noodnummer in Bilbao is net als bij ons 112. Net zoals in Nederland zorgt de Engels en Spaans sprekende operator ervoor dat de juiste hulpdiensten gewaarschuwd zullen worden (politie, ambulance en/of brandweer). Het nummer is gratis te bereiken vanaf de vaste lijn en de mobiele telefoon.
Douane en reisdocumenten
Spanje hoort tot het Schengen-gebied waardoor je bij normale omstandigheden geen grenscontroles hebt waarbij je je paspoort of identiteitskaart moet kunnen laten zien. Om naar Bilbao te vliegen zul je jezelf mogelijk wel moeten kunnen legitimeren door middel van een geldige Europese identiteitskaart of een geldig paspoort. Dat is dan geen grenscontrole, maar een check door de luchtvaartmaatschappij (of de luchthaven) om te controleren of degene die vliegt ook degene is die op de boardingpass staat.
Spanje kent een identificatieplicht. Wie naar Bilbao reist die moet er rekening mee houden dat je indien de situatie daarom vraagt je jezelf moet kunnen legitimeren. Dat kan door middel van een geldig paspoort of door middel van een geldige Europese Identiteitskaart.
Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen, waardoor er amper beperkingen bestaan voor het meenemen van goederen naar Spanje of het mee terug nemen van in Spanje gekochte goederen. Let op: meer dan 800 sigaretten meenemen is niet altijd toegestaan. Zo zul je aannemelijk moeten kunnen maken dat de sigaretten voor jezelf zijn en ben je soms afhankelijkheid van de vriendelijkheid van de beambte.
Als je van Bilbao terugreist naar Nederland dan moet je er rekening mee houden dat sommige dingen die je in Bilbao kunt kopen zoals bepaalde schelpen en namaakwapens verboden zijn om mee te nemen naar Nederland.
Drugs
Het gebruiken, bezitten, kopen en invoeren van alle soorten drugs is verboden in Spanje en dus ook in Bilbao. Mocht je drugs (zowel soft- als harddrugs) invoeren, bezitten, verhandelen of gebruiken dan riskeer je een boete of zelfs celstraf.
Elektriciteit
Als je naar Bilbao reist heb je zelden een reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten in Bilbao. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland.
Feestdagen
In Bilbao worden verschillende feesten en feestdagen gevierd. De kalender met feestdagen bevat zowel nationale als regionale en lokale feesten. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen of hebben aangepaste openingstijden.
Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
19 maart – San José (Spaanse vaderdag)
1 mei – Dag van de Arbeid
25 juli – Día Nacional de Galicia
15 augustus – Maria Hemelvaart
eind augustus – Semana Grande de Bilbao
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis
In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd. In april wordt het Feria de Abril gevierd.
Fooien
Het geven van een fooi is zowel in de horeca als in het toerisme vrij vanzelfsprekend in Bilbao. In bars en restaurants mag je vijf tot tien procent over de rekening erbij tellen. Op een enkele plek rekenen ze een terrastoeslag of servicetoeslag. Als dat het geval is moet je dat van de fooi afhalen.
Voor kruiers in een hotel is een fooi van 1 tot 2 euro per koffer of tas vrij gebruikelijk. Voor het kamermeisje laat je iedere dag 1 of 2 euro als fooi achter op het kussen. Op die manier weten ze dat dit geld voor hen bedoeld is. Bij taxichauffeurs rond je ruim naar boven af.
Geld
In Bilbao betaal je met de euro. Dit is de enige wettige valuta in Bilbao. Met je Nederlandse (of Belgische) bankpas kun je op veel plekken met de pin betalen. Ook kun je op redelijk wat plekken geld uit de muur halen. Dat geldt vooral voor het jongere deel van het centrum waar een aardig aantal banken gevestigd zijn.
Met een creditcard betalen kan op vrij veel plekken, maar lang niet overal. De acceptatie van Mastercard en Visa ligt hoger dan de acceptatie van American Express.
Kraanwater
Je kunt het leidingwater in Bilbao zonder enig risico voor je gezondheid drinken. Het kraanwater is dus veilig. Toch kiezen veel Nederlanders ervoor om hier mineraalwater uit flessen te drinken. Dat komt door de lichte chloorsmaak die je aan het leidingwater kunt proeven.
Op straat zijn er ook een paar plekken te vinden waar je gratis water uit een kraan kunt drinken. Een handige budgettip voor de warme zomermaanden!
Regel je tours en tickets
Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bilbao bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bilbao.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bilbao
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Bilbao via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in Bilbao via GetYourGuide
Taal
Bilbao is officieel tweetalig. Zowel het Spaans als het Basisch zijn officiële talen die in de gehele regio Baskenland gesproken worden. Voor wie wat Spaans spreekt is het Baskisch vaak een raadsel, want de talen lijken vaak helemaal niet op elkaar. Locals spreken vaak beide talen en als toerist kun je je met Spaans prima redden. In hotels, winkels en horeca kun je met Engels vaak ook gewoon terecht.
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Bilbao en Nederland of België. Opvallend als je kijkt naar de ligging van Bilbao (maar ook Baskenland en Spanje zelf), want Bilbao ligt westelijker dan Londen waar het één uur vroeger is. Omdat Spanje een zelfde regeling voor zomertijd en wintertijd kent als Nederland is er het hele jaar door geen tijdverschil.
Door de ligging op de aardbol en de tijdzone waarin Bilbao zich bevindt kent Bilbao vaak een zonsopkomst en zonsondergang die allebei later liggen dan in Nederland.
Veiligheid
Bilbao is een relaxte en relatief veilige stad. Natuurlijk komt ook hier criminaliteit voor, maar over het algemeen zijn de statistieken wat betreft criminaliteit waarbij toeristen het slachtoffer zijn heel erg mee. Je hoeft hier minder op je hoede te zijn dan in Barcelona. Je moet echter geen onnodige risico’s nemen. Pas op met hoe je je tas draagt, vermijdt te rustige plekken als het laat is, draag geen waardevolle spullen in je kontzakken en gebruik de kluis van het hotel indien dat mogelijk is.
Wi-Fi / internet
Je hoeft tegenwoordig niet meer leeg te lopen aan mobiele kosten op het moment dat je gebruik maakt van internet via je mobiele telefoon. Dankzij ingrijpen van de EU is mobiel in het buitenland maar binnen de EU niet zo duur meer. Helemaal gratis is het echter om gebruik te maken van draadloos internet via Wi-Fi. In veel hotels, bars en restaurants wordt er aan de gasten gratis wifi aangeboden. Vaak moet je wel even een wachtwoord vragen aan het personeel.