Musea in Bilbao

Wat is een stedentrip zonder het bezoeken van een museum of meerdere musea? Ook in Bilbao vind je meerdere musea die de moeite van het bezoeken waard zijn. Het allerbekendste en daardoor ook het drukst bezochte museum is het Museo Guggenheim Bilbao. Maar er zijn meer musea die de moeite waard zijn. Zo kun je via de andere musea een stukje meekrijgen van de locale cultuur en historie. Op deze pagina kun je zien welke musea in Bilbao volgens ons het bezoeken waard zijn.

Museo Marítimo Ría de Bilbao

Het maritieme museum van Bilbao is gevestigd aan de Ramón de la Sota Kaia, ten westen van Parque de Doña Casilda de Iturrizar. In het Museo Marítimo Ría de Bilbao staat vooral de haven en de handel van de stad centraal. Er zijn namelijk tijden geweest waarin de nu o zo mooie Nervión rivier behoorlijk stonk en zwaar vervuild was. Het dagelijkse vervoer in deze rivier was tijdens de industriële geschiedenis van Bilbao enorm belastend. Gelukkig is dit verleden tijd en kunnen we nu genieten van een prachtig stukje natuur in het even prachtige Bilbao. In het Museo Marítimo Ría de Bilbao kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de haven, de schepen, de stad en de arbeiders. Het museum is te herkenen aan het schitterend fel rood gekleurde symbool, de kraan die men liefkozend Carola noemt. Deze naam is de erfenis uit een legende die verteld dat er vroeger een knappe jonge dame in de haven kwam om de arbeiders eten te brengen. Deze werden hier zo door afgeleid waardoor het werk regelmatig stil kwam te liggen. Bij haar vertrek klommen de mannen in de kraan om het laatste restje van haar te kunnen bewonderen.

Guggenheim Museum Bilbao

De musea van de Solomon R. Guggenheim Foundation behoren tot de top van musea voor moderne kunst ter wereld. Zo ook de vestiging in Bilbao. Museo Guggenheim Bilbao in het noorden van Spanje is in zijn geheel als verschijning al een bezienswaardigheid. Het futuristische bouwwerk werd ontworpen door de Amerikaans Canadese architect Frank Gehry. Hij heeft veelvuldig gebruik gemaakt van titanium platen die in de vorm van schubben zijn bevestigd. Het geheel wordt deconstructivistische architectuur genoemd, een eigentijdse stroming met als uitgangspunt verwarring en onzekerheid zoals in de maatschappij. Het Guggenheim van Bilbao werd in 1997 gebouwd aan een voormalig industrieel havengebied. De collectie van het Guggenheim bestaat onder andere uit kunstwerken die afkomstig zijn van kunstenaar als Jorge Oteiza, Andy Warhol, Anselm Kiefer, Antoni Tàpis en Yoko Ono. De reusachtige spin buiten het museum is afkomstig van Louise Bourgeois.

SKIP THE LINES. Met vooraf gereserveerde skip-the-line tickets voor het Guggenheim Bilbao passeer je een eventuele wachtrij en kun je direct naar binnen.

Het prachtig vormgegeven Guggenheim Museum in Bilbao

Museo Benedicto

De schilder Benedicto Martínez Angulo beloofde zijn vrouw een eigen museum als ze vijftig jaar getrouwd zijn. En dat gebeurde dus in 1997. Sinds die tijd zijn er inmiddels negen kamers gevuld met uiteenlopende kunstwerken van schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars die hij tot zijn vrienden mocht benoemen. Museo Benedicto is te vinden aan de Iparraguirre 55 te Bilbao.

Museo de Bellas Artes

Het Museum voor Schone Kunsten van Bilbao ligt in de sfeervolle omgeving van Parque Casilda Iturrizar. Het museum werd opgericht aan het begin van de twintigste eeuw, waarna het al snel fuseerde met het museum ‘Museo de Arte Moderno’. De collectie bestaat inmiddels uit uiteenlopende werken. Denk hierbij aan sculpturen, grafische werken, schilderijen, tekeningen en andere kunstvoorwerpen. Bekende namen die je er tegenkomt zijn José de Ribere, Francisco de Goya, Bartolomé Esteban Murillo, Paul Gaugain en Antoní Tapies.

Museo de Bellas Artes

Museo Vasco

Het historische Museo Vasco heeft een interessante archeologische collectie te bieden. Doormiddel van voorwerpen, tekeningen, schilderijen en textiel krijgt je een kijkje in de geschiedenis van Baskenland en haar inwoners. Museo Vasco is gevestigd in een eveneens historisch gebouw, namelijk een zeventiende eeuwse school en kerk.

Museo Diocesano de Arte Sacro

Aan de Plaza Encarnación bevindt zich het museum voor religieuze kunst ‘Museo Diocesano de Arte Sacro’ MDAS. De collectie van het museum wordt op een zeer toepasselijke manier gepresenteerd in een voormalig klooster. In het klooster woonde tussen 1513 en 1976 een aantal nonnen. Pas in 1991 werd er een nieuwe invulling aan het klooster gegeven. Tijdens de restauraties heeft men getracht om het oude uiterlijk zo goed mogelijk te behouden. De collectie van het Museo Diocesano de Arte Sacro bestaat onder andere uit religieuze schilderijen, voorwerpen uit kerken, kloosters en kapellen en priesterlijke gewaden.

Museo Taurino

De diep gewortelde eeuwenoude traditionele stierengevechten krijgen steeds minder ruimte in Spanje. Het dierenleed is voor veel mensen niet langer een feest dat uitbundig gevierd moet worden. Desondanks blijven er altijd liefhebbers bestaan die de arena welwillend bezoeken voor een spectaculaire show. Wil je meer weten over de stierengevechten en de matadors? Dan ben je in het Museo Taurino aan het juiste adres. Het museum aan de Plaza de Toros de Vista Alegre biedt je middels vele foto’s, posters, hoofden van beroemde stieren en traditionele kleding de mogelijkheid om de traditie achter de gevechten te leren kennen. Het museum is gevestigd in de arena van Bilbao.