Bilbao weer en klimaat

Als je Bilbao bezoekt dan krijg je te maken met een gematigd zeeklimaat. Dat is het klimaattype dat binnen de Köppen-Geiger klimaatclassificatie als een Cfb-klimaat aangeduid wordt. Wie enigszins op de hoogte is van het klimaatsysteem dat door Köppen-Geiger gehanteerd wordt die zal herkennen dat dit dezelfde klimaatsoort is als dat er in Nederland en België heerst. Dat komt omdat op basis van de maandelijkse hoeveelheid neerslag Bilbao te nat is voor het mildere mediterrane klimaattype.




Invloed van zee en bergen

In Bilbao valt gemiddeld zo’n 1100 tot 1200 millimeter aan neerslag per jaar, waardoor de stad ruim anderhalf keer zo nat is dan een gemiddelde Nederlandse plaats. Met gemiddeld 1610 uren aan zonneschijn per jaar is Bilbao ongeveer even zonnig als Amsterdam. De temperaturen liggen gemiddeld wel hoger, vooral in de wintermaanden. Dit alles heeft te maken met de ligging van Bilbao. De stad wordt omringd door de Montes Vascos (de Baskische Bergen). Deze bergketen vormt de schakel tussen de Pyreneeën ten oosten van Bilbao en het Cantabrisch Gebergte dat ten westen van Bilbao ligt. Daarnaast ligt Bilbao aan de Golf van Biskaje. Het zeewater zorgt voor tempering van de hitte in de zomermaanden en zorgt er daarnaast voor dat Bilbao onder invloed van het in de wintermaanden relatief warme zeewater amper te maken krijgt met vorst. De Golf van Biskaje ligt in het verlengde van de Atlantische Oceaan die een prima aanvoerroute vormt voor depressies en regenbuien. Hierdoor is Bilbao, net als veel andere bestemmingen in Baskenland, gevoelig voor regenbuien. Omdat Bilbao omringd is door gebergte kunnen de regenbuien soms wat langer blijven hangen. Dit resulteert uiteindelijk in de hogere neerslagsom op jaarbasis.

Het weer in Bilbao

Wispelturig karakter

Het weer in Bilbao heeft door het hier aanwezige klimaat een wispelturig karakter. Regenbuien kunnen snel komen en gaan. Temperaturen kunnen in hoog tempo stijgen of dalen. Wie in de zomermaanden naar Bilbao reist die kan te maken krijgen met grijze natte dagen waarbij het kwik amper de twintig graden aantikt, maar evengoed is het mogelijk dat het zonnig is en de temperatuur zomaar richting de 35 graden Celsius stijgt of nog hoger. Het is ook niet zeldzaam dat je deze beide weertypes, en alles ertussen, binnen één en dezelfde week kunt ervaren. Wie een vakantie in Bilbao gaat vieren die moet er dan ook rekening mee houden dat het weer er alle kanten op kan gaan.

Het is in Bilbao ook niet verstandig om al teveel op de weersvoorspellingen af te gaan. Soms is een kleine verandering in de omstandigheden al voldoende om de weersverwachting totaal de mist in te doen gaan. Soms is de bewolking te dik waardoor de zon er niet doorheen komt. Soms draait de wind vrij plotseling waardoor het weer ineens om kan slaan. Houd er daarom altijd rekening mee dat het weer anders uitvalt dan dat er voorspeld is. Dat heeft niets te maken met onkunde van de meteorologen, maar puur met de onvoorspelbaarheid waar het weer in Bilbao mee te maken heeft.

Zomer in Bilbao

De zomermaanden zijn aangenaam in Bilbao. Gemiddeld genomen iets minder warm dan veel plaatsen aan de Middellandse Zee, maar wie buiten de gemiddelde waardes in de statistieken om kijkt die zal zien dat op dagen dat het zonnig en warm is, het niet zelden warmer is dan bijvoorbeeld aan de Costa Brava. Het is het grotere aantal aan grijze en natte dagen waarin de temperaturen aanzienlijk lager liggen die de gemiddelde temperaturen naar beneden halen. In de zomer is het gemiddeld zo’n 25 graden overdag, maar op dagen dat het overwegend zonnig is zijn temperaturen tussen de 25 en 32 graden vrij normaal.

Klimaattabel voor Bilbao

Onderstaande klimaattabel laat de gemiddelde klimaatstatistieken voor Bilbao zien. Wil je meer informatie hebben over het klimaat van Bilbao? Ga dan naar klimaatinfo Bilbao voor de klimaatgegevens van Bilbao.